Selahattin Esim

Selahattin Esim

Azerbaycan’ın Milli yemeği muhteşem lezzet “Bozbaş Köfte”

| 0 comments

Azerbaycan’da müşterimiz olan ve yıllardır birlikte çalıştığımız Merkezi Neftçiler Hastanesinin mutfağında yediğim ve tadına doyamadığım muhteşem bir Türk yemeğini sizlerle paylaşmak isterim.

Türkiye’de pek bilinmeyen bu lezzetli ev yemeğini her restoranda bulmanız mümkün değil ,ancak Azeri Türk Kardeşlerimizin gittiği lokal restoranlarda dahi bu lezzette Bozbaş Köfte yemek nasip olmadığını belirtmek isterim. Anlatıldığı kadar bu lezzet Bakü mutfağına has bir geleneksel ev yemeğiymiş.

Aslında ev yemekleri geleneğini yaşatmak çok önemli bir konu ama ne yazık ki dışarıda yemek yeme alışkanlığının giderek arttığı bir ortamda genç kızlarımızda bu tür lezzetleri annelerinden öğrenerek yaşatmazsa bu kültür giderek kaybolacaktır. Azerbaycan’da 10 yaşından itibaren genç kızlarımızın annelerine mutfakta yardım ederek geleneklerini devam ettirmesi çok saygı duyulacak bir alışkanlık.

Önce Merkezi Neftçiler Hastanesinin lezzetli yemekler yapan personeline teşekkür ederek burada Diyetisyen Arzu Hanım,Anbar Sorumlusu Güler Hanım, Aşçı Sevinç Hanım, Aşçı Sevda Hanım ve diğer mutfak personeline teşekkürlerimi sunmak isterim.

Bir hastaneden beklenmeyecek şekilde lezzetli yemekler hazırlayan mutfak ekibi

 

Bozbaş Köftenin ustası Bakü’lü Aşçı Sevinç Usta(ellerine sağlık)

 

Diğer bir lezzet ustası Aşçı Sevda Hanım

Bu yemeği mutlaka deneyin lezzetine doyamayacaksanız ama tabii orijinal Türk yemeklerini seviyorsanız…

Aşağıda tarifini tüm sırlarıyla veriyorum, eğer yeşil erik bulmakta zorluk çekerseniz kuru erikte kullanabilirsiniz. Kuru eriği köfteleri top şeklinde yoğurmadan önce köftenin tam ortasına koyunuz. Aslında Osmanlı mutfağında da  erik,kaysı gibi meyvelerin birçok lezzetli yemekte kullanıldığını biliyoruz. Birde kemikli et haşlayarak suyunu bu yemekte kullanmanızı tavsiye ediyorlar, ayrıca etini de yemeğin içine parça olarak katabilirsiniz. Etin dana veya kuzu olması fark etmez tercih size ait.

Azerbaycan Milli yemeği Bozbaş Köfte Tarifi:

1. Nohudu 2-3 saat önce ıslatın
2. Kişi başı 150 gram olacak şekilde kıyma hazırlanacak ve yeterli derecede soğanı da kıyıp hazırlayın

3. Kıyma ve soğanı karıştırıyoruz sonra tuz, kara biber (toz), ıslanmış pirinç ilave edip yoğurun

4. Sonra harcı 150 gramlık parçalara bölüp top şeklinde yuvarlayın

5. Tencerede kemik suyunu ılık derece ısıtıp (sakın kaynamış su kullanmayın köfteler parçalanır), tuz ilave etmek lazım ve hazırlanmış köfteleri tencereye koyup kandan oluşan köpüğü alarak pişirin

6. Köpüğü aldıktan sonra, haşlanmış nohudu ilave edip pişene kadar bekleyin

7. Patatesi temizleyip, soyup yemeğe ilave edin, yeşil erik ilave edip safran veya zerdeçal ilave edip ve patates tam pişene kadar 15-20 dakika kaynatın

Servis yapmadan önce üzerine kuru nane serpmeyi unutmayın, afiyet şeker olsun….

Hafta sonunda kendi ellerimle bu lezzetli yemeği yapmaya çalıştım ve sonuç beklenenden iyi oldu.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Required fields are marked *.