Selahattin Esim

Selahattin Esim

Yazılım Sektörü ABD’de 150 Milyon Dolarlık İş Bağlantısı Yaptı

| 0 comments

12_CapitolHil2l 

Yazılım  sektörünün stratejik önemi Türkiye için her geçen gün artıyor. Devletimiz ve özellikle Ekonomi Bakanlığı artık bunun farkında ve hiç olmadığı kadar tüm bileşenler ihracatın artması için destek vermeye çalışıyor.

Yönetim Kurulunda yer aldığım TET(Turkish Electro Technology) olarak, yazılım ihracatının arttırılmasına yönelik çalışmalarımıza hız verdik. Amacımız bundan sonra önemli gördüğümüz stratejik pazarlara programlı bir şekilde heyetler düzenlemek. İlk olarak 2014 yılının kasım ayında düzenlediğimiz ve çok başarılı geçen Almanya heyetinin ardından ABD’ye 1-6 haziran tarihleri arasında Yazılım ve Bilişim İhracat heyeti düzenledik.

Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında yer alan yazılımda 2023 yılı için belirlenen 15 milyar dolarlık ihracata ulaşmak hayal değil. Türk yazılım firmalarını dünyanın en büyük pazarı ABD ile buluşturduğumuz  Türkiye tarihindeki ilk yazılım ticaret heyetinden 150 milyon dolarlık iş bağlantısı ile döndük. Boston ve Washington’da yapılan görüşmelerin ardından Tetsoft takımında yer alan firmalardan bazıları ABD’de ofis açarak bu pazardaki potansiyeli değerlendirme kararı aldı. Bu durum firmalarımızın dünyanın en büyük pazarı olan ABD’ye girmek için özgüvenlerinin arttığının güçlü bir işareti.

 

 Yazılım sektörü, Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE teşvikleri (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ) kapsamında TET tarafından kurulan Yazılım Yurtdışı Pazarlama Takımı (Tetsoft) Projesi ile yeni pazarlara açılmanın yollarını arıyoruz. Boston ile Washington’u kapsayan Yazılım Sektörü Ticaret Heyetine 16 firmadan 22 yetkili katıldı. Türk firmaları heyet sırasında toplam 170 ikili görüşme gerçekleştirirken, sadece altı günde 150 milyon dolarlık iş bağlantısı yapıldı.

5_BostonB2B4 5_BostonB2B6 7_WasB2B3 7_WasB2B1

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) olarak , altı aylık hazırlık sürecinin ardından hayata geçirdiğimiz ABD heyetinde, firmaları Microsoft, IBM, Raytheon, Honeywell ve Boeing gibi dünya devi şirketler ile buluşturduk. Türk firmalarının özellikle savunma sanayi , güvenlik, ERP ve sağlık sektörüne yönelik çözümleri ABD’li firmaların büyük ilgisini çekti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) sanayi ile temas noktası olan MIT Industrial Liason Program, Cambridge İnovasyon Merkezi, Microsoft Teknoloji Merkezi, IBM İnovasyon Merkezi, Maryland Üniversitesi ve ABD Kongre Binası heyetin ABD’deki ziyaret rotaları arasında yer aldı. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Tetsoft heyetimiz onuruna Büyükelçilik binasında bir resepsiyon da verdi.

8_Boeing3 4_IBM1 3_MTC1 8_Boeing2 11_Honeywell2 11_Honeywell1 11_Honeywell3

 

TET, Boston’da bir Ticaret Ofisi açılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor…

İnovasyon yatırımları ve start up firmalara sunduğu imkanlarla dikkati çeken Boston’daki Cambridge İnovasyon Merkezi, Türkiye’den yazılım firmalarının yatırım yapmaları için stratejik bir nokta olarak belirledik. TET; Microsoft, Google gibi önemli firmaların yer aldığı merkezde bir Ticaret Ofisi açılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Ayrıca Tetsoft heyetine katılan firmalardan bazıları da burada ofis açmak üzere görüşmelere başladı.

2_CIS1

Başkanlığını yaptığım Tetsoft ABD heyetine, yazılım ve bilişim ihracatının artırılması, firmaların uluslararası pazarlara açılımlarının sağlanması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında gerçekleşen ABD heyeti ile ilgili olarak yaptığım değerlendirmede şunları söyleyebilirim: “Türkiye’nin kayıtlara geçen  yazılım ve bilişim ihracatı 1 milyar dolar seviyesinde. Aslında bu rakamın en az 3 milyar dolar olduğunu düşünüyorum. Hizmet ihracatının istatistiklerinin sağlıklı tutulması için çalışmalar sürüyor. 2023 yılı için belirlediğimiz 15 milyar dolarlık ihracatın bir hayal olmadığını, Türkiye’nin bu potansiyelin çok daha fazlasına sahip olduğunu ABD’de yaptığımız görüşmelerde daha net olarak gördük. Yazılım heyetimiz ABD’li firmaların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Firmalarımız ile tanıştıklarında, kendilerini anlattıklarında; Türkiye’nin bu denli bir yazılım altyapısına sahip olması karşısında şaşırdılar. Ziyaret ettiğimiz dünya devi teknoloji firmalarının yöneticileri tarafından heyetin kalitesi konusunda büyük övgüler aldık.

ABD temaslarımız sırasında verdiğimiz mesaj, ‘Biz ABD’ye yatırım yapmaya, istihdam yaratmaya geldik’ oldu. Özellikle Maryland bölgesi bu konuda bize devlet tarafında her türlü kolaylığın gösterileceği konusunda söz verdiler. İş ekosistemi yatırım yapmaya gayet uygun olan bu ortamı şirketlerimizin yerinde görmesi çok yararlıydı. Aldığımız yorumlar belirlediğimiz bu stratejinin doğru olduğunu gösterdi

Tetsoft ticaret heyetine katılan firmaların 150 milyon dolar seviyesinde iş bağlantısı gerçekleştirdiklerini, devam eden görüşmeler göz önüne alındığında bu rakamın önümüzdeki dönemde artmasını bekliyoruz.Türkiye yazılımda dünya ölçeğinde iş yapabilecek firmalara sahip. Temsilcilerimiz, dünyanın en büyük pazarında kendilerini tanıtma ve ikili görüşmeler yapma olanağı buldu. ABD dünyanın en büyük pazarı doğru, ama diğer taraftan da en zorlu pazarı. Biz işe zor olandan başladık ve bu da firmalarımızın kendilerine güvenmelerini sağladı. Heyete tereddüt ederek katılan firmaların bile heyet sonucunda memnuniyetlerini yazılı olarak bildirmesi bizim için çok değerli bir geri bildirim oldu ve cesaretlerinin inanılmaz derecede arttığını gördük. ABD’de kendimizi kabul ettirmemiz bize tüm dünya pazarını açacaktır, biz buna inanıyoruz. Yeni bağlantılar kadar heyetin en büyük kazanımlarından biri bu oldu. İçlerinden bazıları ABD’de ofis açmak için görüşmelere başladı bile” .

Heyetin son gününde düzenlemiş olduğumuz ABD Kongresi ziyaretimiz ise Türkiye dostu Eski Kongre Üyesi Jim Moody’nin rehberliğinde muhteşem bir deneyime dönüştü.

Bay Moody Amerika’da demokrasinin nasıl işlediği hakkında ufak bir konferans verdiğinde en çok dikkat çeken açıklaması kongre binasındaki Kanuni Sultan Süleyman heykelini gösterip burada bir Müslümanın heykelinin olmasından gurur duyduğunu belirtmesiydi. Heyet şaşkınlık içinde kongre salonunun yukarı bölümündeki bu portreyi izlerken Senatör Bay Moody sebebini şöyle açıklıyordu ” Padişah Muhteşem Süleyman’ın portresini oraya koymamızın sebebi kendisinin adil bir hükümdar ve kanun koyucu olmasıdır”.

Kongre Binası içerisindeki Temsilciler Meclisi’nin duvarında dünyanın en önemli kanun yapıcı devlet adamlarının portreleri yer alıyor. Mermer plakalar üzerine toplamda 23 devlet adamının portesinin bulunduğu salonda portrelerden biri de Kanuni Sulan Süleyman’a ait. Kanuni Sultan Süleyman dışında porteleri bulunan diğer isimler: George Mason, Robert Joseph Pothier, Jean Baptiste Colbert, Edward I, Alfonso X, Gregory IX, Saint Louis, Justinian I, Tribonian, Lycurgus, Hammurabi, Moses, Solon, Papinian, Gaius, Maimonides, Innocent III, Simon de Montfort, Hugo Grotius, Sir William Blackstone, Napoleon I, Thomas Jefferson.

Kanuni

 

Geleneklerin inanılmaz bir şekilde korunduğu ve teknolojinin çok fazla yer almadığı kongre binası simgeler ve mesajlarla doluydu, sadece bu ziyaret için sayfalarca bilgi aktarmak mümkün olabilir.

Kongredeki diğer bir önemli belge ise 1215 yılında Kral John ve baronları arasında imzalanan, kralın yetkilerinin ilk kez kısıtlandığı, bugünkü hukukun temelinde yer alan “yargılanma zorunluluğu” ilkesinin temellerinin atıldığı Magna Carta Libertatum – Büyük Özgürlük Fermanı belgesinin altın bir plakaya işlenmiş replikasıydı. ABD Parlamento Binası’nda sergilenen bu eser, ABD Bağımsızlık Bildirgesi’nin imzalanmasının 200. yıldönümü sebebiyle Birleşik Krallık tarafından hediye edildiği 3 Haziran 1976’dan bugüne bu binada sergileniyor.

Bay Moody’nin söylediğine göre  ABD Anayasasında yer alan iki önemli konu Amerikan Demokrasi anlayışının aslında temelini oluşturuyor:

  • Konuşma ve düşünce beyan etme özgürlüğü (Freedom of Speech)
  • Vatandaşın suçsuz olduğunu ispat etmek yükümlülüğünün olmaması ve devletin eğer işlenmiş bir suç var ise bunu ispat etme yükümlülüğünün olması.

Bay Moody’nin bu arada mahkemelerde davalar sonuçlandığında masrafların kaybeden ve kazanan taraflar arasında bölüşülmesi konusundaki açıklaması ise gerçekten adaletin toplumsal huzura nasıl katkıda bulunduğunun bir göstergesi. Türkiye’nin böyle değerli dostlarının olduğunu müşahede etmek heyet içinde gerçekten çok önemli bir deneyim oldu.

Tetsoft ticaret heyetinin Boston ve Washington ziyaretlerindeki destekleri, 7  saat farkı olmasına rağmen büyük bir heyecanla bizlerle emeklerini paylaştıkları için heyetin başarısında önemli rol oynayan Vaşington Ticaret Başmüşaviri Ömür Demir Kızılarslan, Boston Ticaret Ataşesi Alperen Kaçar ve Vaşington Ticaret Müşaviri Tuba Hatipoğlu’na çok teşekkür ediyorum.

9.2_Buyukel3 9.2_Buyukel4

5_BostonB2B2

 

Yazımın son bölümünde bu heyetin koordinatörlüğünü yapan geceyarılarına kadar birlikte çalıştığımız Can Çetin ve Mehmet Kervankıran,Hatice Katanani ve Hande Celayir’den oluşan muhteşem ekibimize ve Değerli yöneticilerimiz Şube Şefimiz Murat Tuncel’e,Genel Sekreter Yardımcımız Ümit Koşkan Hanımefendiye ve Sayın Genel Sekreterimiz Coşkun Kırlıoğlu’na ve katkısı olan diğer tüm çalışanlarımıza verdikleri destek için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

ABD tarafında bize vermiş oldukları güzel hizmet için Mine Hanım ve ekibine, TOA ekibine, Patrick Bench’e, Firebrand firması yetkililerine , MÜSİAD USA’dan İbrahim Uyar Beyefendiye, ABD’de iş hayatı hakkında değerli bilgilerini bizlerle paylaşan Bahar Thompson Hanıma, Heyete hukuk konuları hakkında sunum yapan Av. Günay Evinch ve Av. Mehmet Baysan’a ,bu zorlu süreçte her daim desteklerini esirgemeden bize yürekten yardım etme çabasında oldular.

Bize bu heyetlerin düzenlenmesinde her daim destek olan Ekonomi Bakanlığından heyete katılan Gözde Eroğlu ve Deniz Razi Hanımlara da çok teşekkür ederiz. Bu katıldıkları ABD’ye düzenlenen tarihimizdeki ilk Yazılım ve Bilişim ihracat heyetinde Bakanlık içerisinde paylaşacakları çok değerli saptamaları olduğunu düşünüyorum.

Heyetin çok değerli katılımcılarına bizlere göstermiş oldukları teveccüh ve bizi inanılmaz motive eden memnuniyet geri bildirimleri ve yapmış oldukları katkılar için çok teşekkür ederim. Önlerinin çok açık olduğunu ve büyük başarılara imza atacaklarına inanıyorum. Sektörün bu değerli temsilcileri ile gurur duyuyoruz.

Boston’da çok önemli bir konferansı olduğu halde B2B görüşmelerinde bizi yalnız bırakmayan ve açılış konuşmasını yaparak bizi onurlandıran Türkiye sevdalısı Başkonsolosumuz Sayın Ömür Budak’a ayrıca teşekkür ederim. Bizim Boston’dan başlayan bu tarihimizdeki ilk Yazılım ve Bilişim İhracat Heyeti çalışmamızın yüklenmiş olduğu tarihi misyona yürekten inandığını görmek son derece sevindiriciydi.

Aynı şekilde Vaşington’da çok yoğun programları olmasına rağmen Büyükelçiliğimizde resepsiyon vererek bizleri ağırlayan ve iş dünyası ile buluşturan çok değerli, Türkiye için gece ve gündüz demeden çalışan Sayın Büyükelçimiz Serdar Kılıç Beye sonsuz teşekkür ediyorum. Bizlerin ABD ekonomisine ciddi bir şekilde yatırım ve katkı yapacağımız hakkındaki mesajlarımıza olan inançlarını belirten konuşmaları bizim için çok önemliydi.

Bu projenin oluşmasında her daim önümüzü açan ve bize duymuş olduğu güven , verdiği destek için özellikle çok değerli Başkanımız Dr. Fatih Ebiçlioğlu’na en kalbi duygularımla teşekkürü borç bilirim.

 

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Required fields are marked *.